5 passive inntekter
En passiv inntekt er trolig den mest behagelige måten å leve på. Nettopp fordi dette i ordenes rette betydning betyr at man tjener penger, selv om man ikke nødvendigvis jobber for de på nåværende tidspunkt. Det er flere måter å gjøre dette på. Enten har man tidligere jobbet hardt for noe som nå selger som hakka møkk, utenat det krever noe arbeid rundt salget. Eller så har man investert i noe som man tjener penger på (leie etc.) uten videre arbeid med dette. Her skal vi se nærmere på fem typiske passive inntekter.
Hva er en passiv inntekt?
Selve utgangspunktet med en passiv inntekt er at pengene skal renne inn, uten at man nødvendigvis behøver å gjøre noe for deg. Høres kanskje ut som en drøm? Men det behøver ikke nødvendigvis å være så enkelt. Et eksempel på en passiv inntekt kan være en film, en bok eller en CD-plate, som det har vært jobbet mye med i mange år, men som genererer inntekter i flere tiår etterpå selv om det ikke jobbes med markedsføring eller lignende. Inntekten generer altså seg selv, og dette er selvfølgelig kjærkomne penger for folk flest.
En stor fordel med å ha en eller flere passive inntekter, er at man naturligvis kan ha en fulltidsjobb ved siden av. Dette vil følgelig gi deg en solid inntekt, og klarer man å bygge seg opp flere passive inntekter på samme tid, så er det kanskje ikke nødvendig med like mye vanlig jobb til daglig. Og hvem drømmer ikke om å reise på ferie samtidig som man vet at pengene renner inn? Det er bare å skaffe seg en passiv inntekt, folkens.
Hvordan skaffe seg en slik?
Men hvordan skaffer man seg en passiv inntekt? Hadde det vært mulig å gi et enkelt svar på dette, så skulle vi naturligvis delt denne hemmeligheten med dere. Men det er ingen enkel sak, og det krever både flaks og dyktighet, eller kanskje begge deler. For å lykkes med passive inntekter så er man nødt til å ha kapital til å investere, eller ha en gründer i seg der man starter et selskap med et bevisst mål om å etter hvert ha en passiv inntekt. Den kanskje enkleste passive inntekten man kan ha er leieinntekter. Gjennom å kjøpe eller investere i bolig og eiendom kan man derfor over tid skaffe seg en eller flere passive inntekter på denne måten, men det krever altså en kapital i bunnen.
Andre passive inntekter man kan gå for kan du lese mer om under her. Men hvor mye skal du risikere for å skaffe deg den passive inntekten? Husk at de fleste er avhengige av en normal inntekt også, så får man da prioritere hvor mye tid man har til overs til ekstra jobb. Penger er tross alt ikke alt.
5 passive inntekter
Hvilke passive inntekter finnes? Hvordan passive inntekter er det enklest å skaffe seg? Vi skal her se på fem typiske slike, og kanskje blir du inspirert nok til at du skaffer deg en sideinntekt av disse typene.
Eiendom/utleie
En sikker og forholdsvis enkel passiv inntekt, er utleie av leilighet eller bolig. Enkel i den forstand at det krever lite av deg, og at hvem som helst i grunn kan kjøpe eiendom for å leie ut. Vanskelig i den form at det krever god grunnleggende inntekt og ekstra egenkapital før man kan kjøpe seg en bolig nummer to. Mange skaffer seg en passiv inntekt på denne måten gjennom arv, og dette kan også være en idé for deg da leieinntekter kan bli ganske mye penger sett over et lengre tidsperspektiv. I tillegg får man naturligvis solid avkastning på boligkjøpet – i alle fall om boligprisene fortsetter å vokse i samme tempo som de har gjort de siste tiårene.
Renter og aksjefond
Å spare penger er aldri en dum idé, men på sparekonto kan det ta mange år før du sitter igjen med summer å snakke om. Er man under 34 år kan man dog spare på BSU-konto, og fyller man denne opp allerede fra man er 18 år gammel, så vil renteinntektene her kunne gi deg en passiv inntekt når du begynner å bli litt opp i årene. Et annet alternativ er å investere penger i aksjefond. Historisk sett kan man her få avkastning på mellom 2-15 prosent årlig, noe som også vil være en særdeles solid inntekt hvis man har litt sparepenger å sette av til dette formålet.
Bruk delingstjenester
I dagens samfunn har det oppstått en ny trend der man skal dele det man ikke bruker. For eksempel tjenester som Nabobil kan gi deg en ekstra passiv inntekt, der man kan leie ut bilen når man ikke bruker den. Her er det enkelt å tjene flere tusenlapper månedlig, og man kan spe på med lignende tjenester – AirBNB – der man leier ut boligen sin i perioder man ikke bruker den. Det dukker stadig opp flere nye slike utleietjenester, og er man aktiv i dette markedet, så kan man tjene mye penger på ting man egentlig ikke trenger eller bruker til enhver tid.
Selg ting du lager selv
Har du kreative evner som du kan benytte utenfor den normale arbeidstiden, så kan du skape deg en passiv inntekt gjennom salg av noe du selv kan produsere uten de helt store kostnadene. Det kan være alt fra et lite pynteprodukt til å skrive en bok, eller blogge på nettet. Uansett hva talentet ditt er, så finnes det helt sikkert en måte du kan tjene penger på det. Her må du selv finne ut hva det finnes et marked for, og det ligger en liten jobb i bunn her.
Leie ut parkering
Har du parkeringsplass sentralt i en by, eller bor du såpass sentralt at det kan være aktuelt for mange andre å bruke parkeringsplassen din, så kan du tjene mye penger på å leie den ut. For du er sannsynligvis på jobb fra 8-16 uansett, og hvorfor kan ikke da noen andre låne plassen din? Dette er en fin passiv inntekt, og kombinerer man den med flere av de andre alternativene over her, så skal man se at sparekontoen raskt fylles opp.